Falafel
Ingredienser
- 400 g kikärtor (2 förpackningar). Alt. 2,5 dl torkade som har legat i blöt ca 12h.
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk korianderpulver
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk svartpeppar
- 1⁄2 dl hackad bladpersilja
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk rapsolja
- 1/2 tsk cayennepulver
- Vill du ha lite gulaktiga falafel så kan du tillsätta 3/4 tsk gurkmeja till smeten.
- För grönare falafel tillsätter du bara med mer persilja eller koriander
Gör så här:
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Kör alla ingredienser i matberedaren.
Alt.1
Rulla smeten till bollar stora som pingisbollar.
Fritera! Då blir de som godast och får dessutom "rätt" utseende.
Frityroljan ska hålla en temperatur på 160-170C. Det ska ta ca 4 min totalt att fritera en falafel.
Alt.2 (nödlösningen)
Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida.