Grekisk streetfood

Publicerad 2015-02-04 09:24:00 i Kött,

Gyros, pita gyros, är en väldigt kär måltid i vår familj.
Vi testar och gör ett försök! Vi kör fläskkareén pulled istället för hackad, jag tror det kommer bli super!
Sätt ugnen på ca 115 grader
1 kg fläskkarré
Rub till kareén:
1dl socker
1/2 dl paprikapulver
1tsk torkad rosmarin
1tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
1-2 msk oregano
1,5 msk salt
3/4 msk svartpeppar
Blanda alla kryddor och rubba köttet med kryddorna. stek först biten i en gjutjärnsgryta utan lock tillsammans med 1 skalad gullök och 2 mosade vitlöksklyftor. Sätt sedan hela grytan in i ugnen och låt stå orörd i minst 6 timmar. Va inte orolig om kareén börjar se svart ut, det är bara sockret som karamelliseras = GOTT

Pitabröd:
5g jäst
1 1/2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
4 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser och låt stå i 1-2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i små bollar och kavla ut dem till pitabröd. stek sedan i olja. Efter att den har stekts klart så pendla brödet med olja och oregano.

Tzatziki:
1/2 slarvigt skalad gurka
2dl turkisk yogurt
1 st vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger - eller annan vinäger
oregano
svartpeppar

Riv gurkan, lägg i ett durkslag och strö över 1 tsk salt, låt stå i ca 30 minuter. Krama sedan ur vätskan ur gurkan och blanda md allt annat. Gör gärna tzatziki en dag innan, då blir den kanon!

pommes:
hacka potatis till pommes
koka potatisen högst 5 minuter.
låt potatisen svalna helt
Fritera på 140 grader i ca 7 minuter.  låt dem svalana på hushållspapper.  Fritera ännu gång, denna gång på 170 grader i 2 minuter. Ta upp dem och låt svalna och fritera ännu gång på 170 grader i en minut. NU är det klart!

Nu lägger du det dragna fläsket, tzatzikin och dina pommes tillsammans med tunt skivad rödlök och tomat.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela