Pitabröd

Publicerad 2015-07-16 07:42:00 i Bröd,

 

 

 

Recept från Jonas Cramby. Ger cirka 8 bröd.

Du behöver:
• 25 g jäst
• 5 dl ljummet vatten
• 1 ½ msk salt
• 2 msk olivolja
• 1 msk honung
• 12 dl vetemjöl

Smula ned jästen i lite vatten i en bunke och rör runt tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet samt salt, olivolja och honung. Blanda även i det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i hushållsmaskin i 7–8 minuter (eller dubbla tiden för hand).

Häll i det sista av mjölet om det finns något kvar och kör tills degen släpper från kanterna.

Låt degen jäsa under bakduk i drygt 1 timme.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt och låt den bli ordentligt varm.

Vält över degen på mjölat bakbord och dela den i åtta lika stora delar. Den här degen kan vara ganska kletig, så mjöla ordentligt.

Forma degbitarna till runda bollar som du kavlar eller trycker ut till runda bitar i pitabrödsstorlek. Tänk på att inte kavla för tunt, bröden ska vara så tjocka att de går att dela och fylla – ungefär 2 cm borde vara lagom.

Lägg degplattorna på bakplåtspapper och för över dem till den heta bakplåten. Sätt in den i ugnen och grädda pitabröden i 8–10 minuter.

När de börjar svälla och har fått en lätt brun färg är de klara.

Ta ut dem och lägg dem i en fuktad bakduk så håller de sig spänstiga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela