Ceasarsallad
- 4 brödskivor, skuren i kuber
- 4 kycklingbröst
- 1fp bacon, skuren i bitar
- 1 romansallad
- ca 100 g parmesanost
- salt och nymalen peppar
Dressing
1 äggula
2 ansjovisfileér eller sardeller, finhackade
1 tsk dijonsenap
En skvätt citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
100ml olivolja eller rapsolja
salt och svartpeppar
- Vänd brödkuberna i lite olja, rosta på 200C i 5-10 minuter i ugnen tills de är gyllene - håll ett öga på dem. Alternativt stek dem i en stekpanna tillsammans med lite vitlök tills de fått färg. Låt svalna.
- Placera en stekpanna på medelhög värme, tillsätt oljan och stek kycklingbrösten igenom och låt vila på skärbrädan. I samma panna, stek baconen krispig.
- För att göra dressingen, blanda ägg, hackad ansjovis, senap, citronsaft och vitlök i en stor bunke och vispa. Tillsätt långsamt olja, några droppar i taget, samtidigt som man fortsätter att vispa tills blandningen tjocknar, krydda med salt och peppar. Den bör ha samma konsistens som lättvispad grädde. Om den är för tjock, tillsätt en tesked vatten och vispa igen.
- Riv salladen och lägg i en stor bunke. Tillsätt 4-5 matskedar av dressingen och blanda väl. Tillsätt krutonger, bacon och vänd runt igen. Skär kycklingen i tunna bitar och blanda i salladen.
- Servera salladen med några riv av parmesan på toppen av varje portion.
