Flippin' Burgers hamburgerbröd

Publicerad 2015-07-25 20:50:52 i Bröd,

Här är ett bra och enkelt recept på hamburgerbröd!

850 g mjöl
25 g socker
15 g salt
40 g jäst
5 dl mjölk
50 g honung
75 g rapsolja

Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
Vatten


Lös upp jästen med mjölk i en degbunke. Blanda ner rapsolja, honung, socker, salt och mjöl i jästblandningen. 

Arbeta degen i maskin ca 10-12 minter (medelhastighet), degen är färdig när den släpper från degbunken. Knådar du för hand är degen klar när den är elastisk och lättarbetad. 

Täck bunken med plastfolie, låt degen vila 30-60 minuter (den ska bli dubbelt så stor).

Efter jäsningen lägg degen på mjölat bakbord, knåda degen med lätt hand och dela upp den i 70 grams bitar (cirka 22 st). Vi har också gjort lite större (85 g).

Knåda fina runda elastiska bullar, lägg på plåtar.

Platta ut bullarna, lägg bakduk över och låt jäsa minst 60 minuter (de ska bli dubbelt så stora). 

Sätt ugnen på 230 grader, medan ugnen blir varm vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla bullarna. När ugnen är varm, sätt in bullarna och sänk till 215 grader.

Grädda mitt i ugnen, ca 6-8 minuter tills de är gyllenbruna.

 

Limeade

Publicerad 2015-07-25 20:17:00 i Dryck,

 
3 dl sockerlag
3 dl limejuice, ca10 lime
 
Pressa ur saften ur alla dina lime. Av 10 lime blir det ca 3 dl limejuice.
Till detta behövs lika mycket sockerlag. Det görs med lika stora delar vatten och socker, 3 + 3 dl, som ska koka ihop under omrörning tills sockret har lösts upp.
När sockerlagen har svalnat blandas den med limejuicen. Nu är kocentratet klart som blandas ut med vatten och ska helst drickas iskallt!
 
 

Kebabfärs

Publicerad 2015-07-16 07:50:00 i Kött,

Ännu ett ett recept från Jonas Cramby:

I originalrecepten är det ofta hela, utbankade och marinerade bitar av lammkött som träs på grillspett, grillas och skivas, men här kör vi på färs.

Du behöver:
• 600 g finmalen lammfärs (nötfärs eller 50/50 lamm/nöt funkar också, gärna hemmalen)
• 1 gul lök
• 2 msk olivolja
• 1 msk tomatpuré
• 1 msk malen rosépeppar
• 1 msk spiskummin
• 1 msk torkad timjan
• ½ msk salt
• ½ msk svartpeppar
• eventuellt ½ msk sumak (vanlig krydda från Mellanöstern och Nordafrika, finns i välsorterade kryddbutiker)

Så gör du:

Lägg färsen i en bunke. Skala och riv löken på rivjärn och lägg ner den i bunken. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda allt omsorgsfullt och var inte rädd
för att använda händerna.

När färsen är blandad ska den pressas ihop ordentligt. Jag brukar använda två plastburkar (typ de där stora yoghurtburkarna man alltid diskar ur och sparar i skåpet hemma).

Jag lägger färsen i den ena burken, sätter i den andra ovanpå och pressar allt vad jag kan. Det är viktigt att få bort alla luftbubblor så att färsen blir fast och kompakt. Om du har tid ställer du burkarna med färsen i kylen med en tyngd ovanpå över natten, annars får du bara se till att du har pressat ihop färsen rejält.

Värm ugnen till 120 grader.

Lägg färsen i en stekpåse. Stick en stektermometer mitt i färsen utan att förstöra stekpåsen och knyt ihop påsen ordentligt.

Lägg den i en ugnsform och ställ in den i ugnen. Låt innertemperaturen i färsen nå 65 grader innan du tar ut den och låter den svalna.

Nu borde det ha runnit ut en del vätska ur färsen och den vill vi spara, så häll över den i lämplig behållare och låt sedan färsen ligga i kylen, inslagen i aluminiumfolie, i minst 1 timme, helst flera timmar.

Ta ut färsen ur kylen. Nu borde den vara så pass fast att du kan hyvla den med ost­hyvel, men jag föredrar att skära med kniv.

Halstra köttet på hög värme i en stekpanna och börja sedan montera dina kebaber i pitabröden som du skurit upp. Klassiska svenska tillbehör är isbergssallad, tomat, feferoni och lök, men experimentera gärna med vitkål, rödkål eller inlagda grönsaker. Sumak, den där kryddan som brukar ligga på röd­löken i kebabdisken, ser proffsig ut på löken även hemma.

Pitabröd

Publicerad 2015-07-16 07:42:00 i Bröd,

 

 

 

Recept från Jonas Cramby. Ger cirka 8 bröd.

Du behöver:
• 25 g jäst
• 5 dl ljummet vatten
• 1 ½ msk salt
• 2 msk olivolja
• 1 msk honung
• 12 dl vetemjöl

Smula ned jästen i lite vatten i en bunke och rör runt tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet samt salt, olivolja och honung. Blanda även i det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i hushållsmaskin i 7–8 minuter (eller dubbla tiden för hand).

Häll i det sista av mjölet om det finns något kvar och kör tills degen släpper från kanterna.

Låt degen jäsa under bakduk i drygt 1 timme.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt och låt den bli ordentligt varm.

Vält över degen på mjölat bakbord och dela den i åtta lika stora delar. Den här degen kan vara ganska kletig, så mjöla ordentligt.

Forma degbitarna till runda bollar som du kavlar eller trycker ut till runda bitar i pitabrödsstorlek. Tänk på att inte kavla för tunt, bröden ska vara så tjocka att de går att dela och fylla – ungefär 2 cm borde vara lagom.

Lägg degplattorna på bakplåtspapper och för över dem till den heta bakplåten. Sätt in den i ugnen och grädda pitabröden i 8–10 minuter.

När de börjar svälla och har fått en lätt brun färg är de klara.

Ta ut dem och lägg dem i en fuktad bakduk så håller de sig spänstiga.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela