Pulled Pork

Publicerad 2013-11-27 20:49:00 i Kött,

1kg fläskkarre

 

Rub:

1 msk gula senapsfrön

1 msk rökt paprikapulver

1/2 msk cayennepeppar

1/2 msk torkad koriander

1/2 spiskummin

Rikligt med svartpeppar

1/2 msk salt

 

Tomatsås:

2 frp krossade tomater

1 dl ketchup

1 msk socker

1,5 tsk liquid smoke

1 msk balsamvinäger

 

Rubba in köttet och lägg ner det i tomatsåsen.

Skär 2 st gula lökar i klyftor och lägg uppe på allt.

"Tryck" 6 st viklöksklyftor med kniven och pilla ner dem i tomatsåsen.

Ställ in kalaset i ugnen på 125 C, ca 7- 8 timmar. Vänd köttbiten och tryck ner löken i tomatsåsen efter halva tiden.

Servera med pitabröd, guacamole, grönsaker. Annars är Pulled pork med vitlökspotatismos är också riktigt gott :)

 

Kör hårt!

Texas Chili

Publicerad 2013-11-27 20:44:00 i Kött,

Ingredienser:

  • 1 chilifrukt
  • 1 paket bacon
  • 4 grovhackade vitlöksklyftor
  • 1 kg oxkött (t.ex. högrev)
  • 0,5 dl chilipulver (ja, deciliter ska det vara)
  • 0,5 matsked spiskummin
  • 0,5 matsked oregano
  • 0,5 matsked socker
  • 0,5 matsked salt
  • 0,5 liter ljus öl (jag använde Pilsner Urquell)

 

Gör så här:

  1. Börja med att skär köttet till tärningar och skiva upp baconen.
  2. Stek köttet och bacon(et?) och lägg i grytan.
  3. I med alla kryddor och finhacka ner chilin i grytan.
  4. Häll i öl i grytan tills det täcker köttet och låt koka upp under lock.
  5. När det kokat upp ställer du timern på tre timmar (det ska kokas under lock). Köttet är klart när det går att dra isär köttet ala Pulled pork. När det har kokat i tre timmar så kommer också mycket av ölen att ha kokat bort. Skulle det bli allt för lite vätska är det bara att fylla på med vatten. Rör om ibland också. När min hade kokat i tre timmar så var det bara lite öl kvar och köttet var riktigt mört. Då tog jag två gafflar och drog isär köttbitarna och gojsade ihop med vätskan. 
  6. Servera med tortilliabröd, tacochips, guaccamole, salsa, sallad och andra valfria tillbehör.
 
/Rickard

Rödvinssky

Publicerad 2013-11-19 19:20:00 i Kött, Sås,

 
 
 
 
Ingredienser:
Tid
Dator
Wifi
Visakort med kosing
Bil eller annat färdmedel
 
Gör så här:
Ta dig tiden att sätta dig ner vid en dator, slå på Wifi:et och gå in på:
http://www.sas.se/erbjudanden/priser/ungdom/
boka en flygbiljett tur och retur från Umeå till Stockholm. betala med ditt Visakort med kosing. Åk till Arlanda och hämta mig. När vi kommer hem till angiven destination så kan ni slå Er ner och låta mig göra denna ljuva sås i lugn och ro.
 
närå, ring mig
/Erik

Spenat- & pinjepasta

Publicerad 2013-11-18 20:54:51 i Vegetariskt,

Gjorde en pastasås igår som blev supergod! Vet inte exakta proportionerna men det är bara att gå lite på känn och smaka av. Men ungefär så här:

1 gul lök
200 g färsk bladspenat
2 klyftor vitlök
1 påse pinjenötter
5 dl crème fraiche
Riven muskot
Pressad citron
Salt & peppar

Gör så här:
Hacka lök och fräs i en stekpanna. Tillsätt spenat och hackad vitlök. Stek tills spenaten är mjuk. Häll på crème fraiche och krydda med muskot, citron, salt och peppar. Låt puttra en liten stund. Pinjenötterna kan man rosta lite i en stekpanna och hälla över pastasåsen. Servera med pasta!

Smaklig måltid!

/Maria

Tonfiskbullar

Publicerad 2013-11-17 21:05:00 i Fisk,

Dessa bullar är nyttiga OCH goda! Jag (Camilla) kan ha lite svårt för att tonfisk ibland smakar.. ja, fisk helt enkelt. Men dessa bullar är riktigt mysiga, både i smakväg som i konsistensväg! Om du inte gillar wasabi går det säkert bra att krydda så som du vill ha dem. Tyvärr kan man nog inte utesluta fiberhusken eftersom det får färsen att svälla. Testa! :)
 
Du behöver:
2 tonfisk i vatten (2x185g ungefär)
1 vitlöksklyfta
1/2 msk riven ingefära
1 msk fiberhusk (finns i "allergihyllan" i matbutikerna, en liten gul påse som består av pulveriserat psylliumfröskal)
1 msk soya
1/2 msk wasabi
2 st äggvitor (3/4 dl)
 
Rör ihop wasabi, soya och äggvita. Blanda tonfisken med vitlök, ingefära och wasabi/soya/äggblandningen. Tillsätt sist fiberhusk och låt “färsen” svälla i kylskåp i ca 20-30 minuter (eller tills du känner att du kan forma bollar av smeten).
 
Ta ut tonfiskfärsen och rulla till bollar. Stek i stekpanna i olja/smör tills de har fått fina yta och blivit något fastare hela vägen igenom. Godast är det om de fått en krispig yta.
Servera med ris, grönsaker och valfri sås (t.ex. soya, kvargsås (1 dl kvarg/yoghurt, 1/2-1 msk riven ingefära, 1/2 tsk wasabi, saften från 1/2 lime, 4 tsk socker)).
 
/Camilla
 
sushibullar2
 
 
Recept taget från http://bloggaromtraning.se/roethlisberger/sushibollar-med-ingefars-sas-med-wasabi-och-lime/

Heta popcorn!

Publicerad 2013-11-17 20:42:49 i Snacks, Vegetariskt,

Här är ett gäng heta poppisar som är riktigt spännande! Ta det lugnt med cayennepepparn, annars kan det bli lite för hett på lördagskvällen :)
 
Du behöver:
1 liter nypoppade popcorn (vi poppar alltid i olja med neutral smak)
1 krm cayennepeppar
1 tsk råsocker
1 tsk curry
salt efter smak
3 msk smör (går att utesluta)
 
Häll i den mängd popcornkärnor du tror du kommer klara av att äta upp i en kastrull. Spruta på olja så att kärnorna glänser, vrid kastrullen runt så att alla kärnor får lika mycket glans (vi vill inte ha glanslösa kärnor, hellre för mycket än för lite - det är ju trots allt helg!) och placera kastrullen på en påslagen spisplatta med lock på. Om spisplattan är på brukar den vara röd (om du har en modern), om den är röd fast du har en "gammal" spis så är det alldeles för varmt för att poppa popcorn på.
 
När du fått popcorn i kastrullen, dra från plattan och strö över kryddorna och smöret. Jag höftade ganska rejält, så mina popcorn hade mindre socker och lika delar av curry och cayennepeppar. Men jag tror att man får bäst resultat om man känner efter själv vad man tycker är gott och inte stirra sig blind på mått! :)
 
Kör på och lycka till!
/Camilla
Spicy popcorn

Fläskkarré tandoori

Publicerad 2013-11-04 19:04:38 i Kött,

Denna gryta har det som jag älskar oerhört mycket - kokosmjölk och nästan lite thaismak! Vi gjorde på en hel fläskkarré och ökade därför andelen ingredienser.
 
Till ungefär 4 portioner
 
4 skivor fläskkarré
1 rödlök
2 msk tandoorikrydda (vi gjorde vår egen, se recept nedan)
1 tsk olja
1 kokosmjölk light - 400ml
salt och peppar
 
Skär köttet i stora tärningar eller strimlor. Skala och skiva löken grovt.
Stek köttet tillsammans med tandoorikryddan i oljan ca 8 minuter.
Tillsätt sedan löken och stek ytterligare ca 2 minuter.
Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ihop ca 5 minuter (här frångick vi receptet och lät det puttra i en halvtimme/timme så att fläskkarrén hann bli riktigt mör).
Smaka av med salt och peppar.
Gott med ris till. Fick tipset att ha lime till, men tips tycker vi inte om så vi har inte testat det!
 
 
Tandoorikrydda:
 
2 msk malen koriander (tror vi hoppade det, det är lite äckligt)
1-2 msk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefärspulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk kardemumma
1 tsk chilipulver
1 tsk bockhornsklöver (vi hoppade över det!)
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk riven muskotnöt
salt (om man vill)
 
Rör ihop och ha förvarat i burk om det blir över! Håller ca 4-6 veckor om du har en bra burk :)
 
Smaklig spis!
Erik och Camilla

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela